Η Βολισσός βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα της Χίου, έδρα του Δ.Αμανής. Άγρια και απόμακρη μα συνάμα φιλόξενη και μαγευτική η Αμανή με τα 19 χωριά της, έχει να προσφέρει στους επισκέπτες συγκινήσεις μοναδικές. Εκπληκτική θέα, μοναδικά τοπία και ευκαιρίες για απόδραση στην αγνή φύση, στην παράδοση, στην ιστορία.

Χτισμένη στην πλαγιά ενός ψηλού και απότομου λόφου, με το μεσαιωνικό της Κάστρο να τη στεφανώνει, προβάλλει επιβλητική η Βολισσός, Κτίστηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Κατά την παράδοση θεωρείται έργο του στρατηγού Βελισσάριου (6ος αι.), η χρονολογία κατασκευής του ανάγεται ωστόσο από την έρευνα με μεγαλύτερη πιθανότητα στον 11ο αι., περίοδο γενικής αναδιοργάνωσης του νησιού. Κατά τα μέσα του 15ου αι. το κάστρο επισκευάστηκε από τους Γενουάτες.

Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Η Βολισσός, κατά το Θουκυδίδη, ήταν κάποτε μια παλιά αιολική πόλη και φημίζονταν ως η γενέτειρα του Ομήρου. Στην κορυφή του λόφου κατασκευάστηκε ένα κάστρο τα μεσαιωνικά χρόνια. Το Βυζαντινό κάστρο είχε σχήμα τραπεζίου με έξι κυκλικούς πύργους. Μέσα στο κάστρο υπήρχαν αρκετά κτίρια, δεξαμενές και εκκλησίες. Υπήρχε επίσης ένα τούνελ που συνέδεε το Κάστρο με τη ακτή και την περιοχή του Πύθωνα. Η Βολισσός είναι το μεγαλύτερο χωριό στη βορειοδυτική Χίο – στη περιοχή του βουνού Αμανή – και είναι επίσης η πρωτεύουσα του Δήμου Αμανής. Ο Μάναγρος, τα Μαγεμένα, η Γωνιά, τα Λιμνιά (λιμάνι το οποίο συνδέεται ακτοπλοϊκά με το νησί των Ψαρών), τα Λευκάθια, η Λήμνος, η Λάμψα, η Αγία Μαρκέλλα, είναι παραλίες του χωριού που βυθίζονται στη μπλε θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους.

Ανεμόμυλοι και ερείπια κάποιων νερόμυλων καθώς και πολλών βυζαντινών εκκλησιών στολίζουν το περιβάλλοντα χώρο. Ο κύριος ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στην «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» και εορτάζει στις 6 Αυγούστου, ενώ η άλλη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Παναγία και εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Στα τοπικά πανηγύρια στις 6 και 15 Αυγούστου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη μουσική και χορευτική παράδοση των χωριών. Σε μικρή απόσταση από τη Βολισσό βρίσκεται το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας. Στις 22 Ιουλίου, χιλιάδες πιστοί έρχονται από διάφορα σημεία του νησιού αλλά και από διάφορα σημεία της Ελλάδας για την εορτή της Αγίας Μαρκέλλας. Ο αγιασμός εκπηγάζει από μια κοιλότητα μόλις πλάι από την παγωμένη θάλασσα.

Αμέτρητες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, τοπικές γεύσεις, παραδοσιακά πανηγύρια και εναλλακτικές δραστηριότητες περιμένουν να κερδίσουν την καρδιά όσων βρεθούν στη Βολισσό της Χίου για τις διακοπές τους. 

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. Using this website means you're Ok with this.